Gamblingens mekka

Det er knapt noen annen by i verden som kjennetegnes mer av pengespill enn Las Vegas, som kan regnes som en oase i ørkenlandskapet i Nevada. Om kvelden er Las Vegas svært spektakulær å oppleve, siden hovedgaten kanskje er det sterkest opplyste strøket i verden med alle neonskiltene og belysningen.

Las Vegas er for mange et symbol på den amerikanske drømmen, som betyr at man kan bli rik i en fei. Dette bunner i de overdådige bygningene som skal symbolisere rikdommen på dette stedet, og håpet om at man kan vinne store premiepenger på kasinoene. Byen er også et svært populært sted for å gifte seg, det er faktiske flere tusen par som gifter seg her hvert år.

I Las Vegas foregår det store arrangementer, blant noen av dem er:

  • konserter med store stjerner
  • store konferanser som blir avholdt på de enorme hotellene
  • sportsarrangementer – spesielt boksing

Festivaler blir det også arrangert, men i 2017 skjedde en grusom hendelse som satte en stor brems for den festlige stemningen under en countryfestival.

En masseskyting uten like i moderne amerikansk historie

Søndag kveld 1. oktober skjøt 64 år gamle Stephen Paddock vilt mot en stor folkemengde som overvar countryfestivalen Route 91 Harvest. Siden hotellvinduene ikke kan åpnes, knuste han hull i to vinduer for å få bedre tilgang med våpnene sine, som begge hadde kikkertsikte slik at han skulle kunne gjøre mest mulig skade.

Skytingen ble begått fra hotellvinduene på Mandalay Bay, som har godt over 3000 rom. Paddock sjekket inn 10 kofferter på rommet sitt over en lengre periode, og det ble funnet 23 våpen på gjerningsstedet. Alle disse våpnene ble antagelig fraktet inn på hotellrommet av gjerningsmannen selv, ifølge politiet som undersøkte saken, og våpnene var plassert på skytestokker.

Siden det er fullt lovlig å kjøpe skytevåpen til personlig bruk i USA, hadde derfor gjerningsmannen selv anskaffet seg våpnene over lengre tid uten at noen fattet mistanke. Flere av skytevåpnene var kjøpt i en butikk litt nord for Las Vegas, og butikken forsvarer salgene ved å peke på amerikansk lov, som sier nettopp at ingen lov ble brutt da han kjøpte våpnene sine.

Ingen link til terrororganisasjoner

Det ble straks spekulert i om gjerningsmannen tilhørte organisasjoner som IS eller Al-Qaida, men etter undersøkelser viser det seg at gjerningsmannen var amerikansk statsborger og planla alt på egen hånd. Det ble rettet mistanke mot Paddocks samboer som er fra Filippinene, men hun ble etter hvert fritatt for mistanke. Hun var i hjemlandet sitt da Paddock utførte skytingen.

Det viser seg at Paddock hadde et relativt rent rulleblad, uten trafikkbøter eller tidligere sammenstøt med politiet. Etter gjennomsøkinger av boligen til Paddock er det derfor ingen grunn til å tro annet enn at attentatet ble planlagt og utført kun av ham selv. Det er gjort bestrebelser på å finne motivet for ugjerningen, men siden alt ble utført av ham selv, har etterforskningen ikke gitt noen resultater. Hans nærmeste slektninger stiller seg også helt uforstående til hva som kunne motivert gjerningsmannen, og selv om IS hevdet at Paddock konverterte til Islam og utførte terroren etter initiativ fra dem, er det ingen bevis for det.