Poker og skatt

Må du betale skatt av pokergevinstene?

Mange nordmenn spiller poker både på nett og turneringer i utlandet. Men hva er årsaken til at det ikke kan spilles turneringer her, og må man faktisk betale skatt av det man tar inn av pengepremier?

Lovlig å spille?

I Norge er det ikke lov til å spille poker på fysiske arrangement, men man kan spille på nett. Det viktige her er at arrangementet foregår i utlandet. Du kan ikke arresteres og straffes om du spiller poker i Norge, men om du derimot organiserer en turnering i Norge, et fysisk arrangement, kan du straffes.

Hva med skatt?

I følge skattereglene i Norge er enhver inntekt skattepliktig og det gjelder også gevinster fra pengespill og konkurranser, der verdien er over 10 000,-. Så sant du ikke gjør næring av din spilling, da er det skatt fra den første inntjente kronen du har på spillet. Har du derimot utdannelse innenfor matte og sannsynlighetsregning, kan det regnes som relevant utdanning å legge i bunn for en pokerkarriere, ergo, du skattes fra første krone, også under 10 000,- grensen.

Flere pokerspillere og selskap som driver med poker på nett, reagerer sterkt på det norske skattesystemet og lovverket for skatt av gevinster. En av de som har gått hardt til verks er Johnny Lodden som har saksøkt den norske stat. Lodden ble utsatt form for svindel, der han til slutt tapte hele sin bankroll. Etter dette, kom staten og krevde han for 28% skatt på alt han hadde vunnet. Selv om han hadde blitt fra-svindlet gevinsten. Han er ikke alene om å utsettes for dette.

Johnny Lodden vant frem i retten i Oktober 2014, og slipper å betale skatt for annet enn tippegevinstene han har. Dette selv om loven sier man IKKE betaler skatt på tippegevinster.